Nieuws over rijden op de HSL-Zuid met Fyra

Minister maakt voornemen HSL-HRN bekend

Op 18 november 2011 heeft minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu haar beleidsvoornemen bekendgemaakt waarmee de toekomst van de hogesnelheidslijn is verzekerd. Vanaf 2015 wil ze HSL en het Hoofdrailnet integreren in een nieuwe concessie. Deze concessie wil ze tot 2025 aan NS gunnen. NS betaalt de Staat in totaal € 2,2 miljard.
NS blijft vervoerder op Nederlands Hoofdrailnet.

NS betaalt straks één bedrag voor deze concessie. NS Hispeed, waaronder Fyra-, Thalys-, ICE-,TGV- en Eurostar-diensten vallen, blijft gewoon bestaan. Nu en in de toekomst blijven wij onze klanten snel en comfortabel vervoeren en gaan we onze service uitbreiden.

Dit concept-voornemen is goed voor de reizigers van NS Hispeed want:
• HSL vervoer is en blijft in handen van NS tot 2025
• Het faillissementsgevaar is geweken en NS Hispeed kan doorgaan met het uitbreiden van haar activiteiten op de HSL
• De HSL gaat intensiever gebruikt worden waardoor meer reizigers over de HSL kunnen reizen.

Het is aan de Tweede Kamer om hier mee in te stemmen en als dat gebeurt is er een gezonde financiële toekomst voor hogesnelheidsvervoer in Nederland en kan NS Hispeed doorgaan met uitbreiden van activiteiten op HSL.

Voor meer informatie kunt u kijken op deze pagina

Terug naar boven

Fyra over hogesnelheidslijn naar Breda

Fyra rijdt sinds 4 april 2011 naar Breda. Daarmee komen Amsterdam en Breda op iets meer dan een uur reizen van elkaar te liggen. Met de aansluiting van Breda op het hogesnelheidsnetwerk is een hoogwaardige verbinding tussen Brabant en de Randstad ontstaan die klanten in staat stelt om snel en comfortabel te reizen. Fyra rijdt met comfortabele Intercityrijtuigen en er kunnen zitplaatsen worden gereserveerd.

NS Hispeed breidt dienstregeling over HSL-Zuid uit

Vanaf december 2010 rijdt NS Hispeed 11 x per dag met Thalys via HSL-Zuid naar Brussel en Parijs. De InterCity Brussel blijft voorlopig gecontinueerd rijden conform de huidige route, via Den Haag, Rotterdam, Dordrecht en Roosendaal.

Op dit moment werken NS Hispeed en NMBS samen met alle betrokken partijen aan het zo spoedig mogelijk kunnen opstarten van de Fyra-treindienst tussen Amsterdam Centraal en Brussel-Zuid. Ondertussen willen we graag de HSL verder benutten in het belang van de reiziger. We kiezen daarbij voor het verhogen van de frequentie van Thalys naar 10 x per dag. Op deze manier heeft de reiziger de keuze om op 2 manieren naar Brussel te rijden; met InterCity Brussel over gewoon spoor of met Thalys snel over HSL-spoor.

Thalys over HSL-Zuid naar Parijs

Sinds 13 december 2009 rijdt Thalys 11 keer per dag via de HSL. Tussen Schiphol en Rotterdam rijdt de hogesnelheidstrein 300 km/u. Ook na Rotterdam rijdt Thalys op volle snelheid tot Antwerpen. Tussen Antwerpen en Brussel weer 160 km/u en daarna tot Parijs hervat zij de 300 km/u. Uw reistijd naar Parijs wordt daarmee:

Terug naar boven
 • Amsterdam - Parijs in 3:18 uur (was 4:09)
  Reistijdwinst van 51 minuten
 • Rotterdam - Parijs in 2:30 uur (was 3:09)
  Reistijdwinst van 39 minuten

In de toekomst, wanneer Thalys op het hele traject 300 km per uur rijdt, gaat de reistijd nog verder omlaag. Amsterdam – Parijs legt u dan af in 3 uur en 13 minuten.

In de loop van de tijd verhoogt ook de frequentie waarin Thalys rijdt. In het begin rijdt Thalys 7 keer per dag, gedurende 2010 wordt dit opgebouwd naar maar liefst 10 keer per dag.

Om goed voorbereid te zijn op de start van de nieuwe dienstregeling van Thalys per 13 december over de HSL, zullen wij regelmatig testrijden met Thalys over het hele tracé. Thalys rijdt dan met maximaal 160 km/uur tussen Amsterdam en Rotterdam en vanaf Rotterdam tot Antwerpen 300 km/uur. Deze testdagen zijn begonnen in het najaar en lopen door tot begin december. Over het algemeen is dit op doordeweekse dagen maar vindt ook plaats op zaterdagen.

Thalys Frequentie Uitbreiding

Eindmanifestatie Atelier HSL-Zuid

Atelier HSL is een uniek project opgericht in 2001 door Projectorganisatie HSL-Zuid, tezamen met SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte. Het doel is om tijdens de aanleg van de HSL-Zuid aandacht te besteden aan de culturele betekenis van de komst van deze nieuwe spoorlijn. De eindmanifestatie (2011) markeert een 10 jarig project die in haar bestaan een diverse programmering heeft gekend: van het organiseren van debatten tot het verlenen van kunstopdrachten aan het veranderende landschap met de komst van de Hogesnelheidstrein. De stichting is verder bijzonder, omdat het een concreet antwoord is op de plicht van de overheid ten aanzien van de gemeenschap, waar het grote openbare projecten betreft, tot het ondersteunen van artistieke en culturele projecten.

Atelier HSL wordt financieel ondersteund door de oprichtende organisaties en Infraspeed. Atelier HSL is een uniek voorbeeld van publiek / private samenwerking in de culturele sfeer.

De eindmanifestatie Trans/Fer is mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, ING Bank, SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte en de Mondriaan stichting.

Partners: NS Hispeed, NMBS, B-Holding, Thalys International, Publifer, Clear Channel.

> Persbericht Eindmanifestatie Atelier HSL-Zuid

Terug naar boven

Minister Eurlings opent snelste verbinding Amsterdam – Schiphol – Rotterdam

Minister Eurlings heeft op 6 september het startsein gegeven voor de ingebruikname van de HSL-Zuid. Hij deed dat door samen met de burgemeesters van Amsterdam (Cohen), Haarlemmermeer (Weterings) en Rotterdam (Aboutaleb) de reistijdwinst van 20 minuten bekend te maken. Vanaf 7 september kunt u zelf aan boord van Fyra stappen en de snelste verbinding van Amsterdam via Schiphol naar Rotterdam via de HSL-Zuid ervaren. U reist dan in 43 minuten met Fyra van de Hoofdstad naar de Maasstad. Van Rotterdam naar Schiphol bedraagt de reistijd nog slechts 26 minuten. Niet alleen bijna twee keer zo snel als via de route over het conventionele spoor, maar ook tot 63% sneller dan met de auto.

De komende tijd breidt NS Hispeed haar dienstverlening over de HSL snel uit. Zo rijdt per 13 december Thalys via de HSL naar Parijs. De lichtstad is dan nog maar 3 uur en 18 minuten verwijderd van Amsterdam.

Terug naar boven

Bekijk de highlights van de officiële ingebruikname

Film over Fyra

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen over rijden op de HSL-Zuid, meld u dan aan voor onze speciale nieuwsbrief.

Lees meer

Dienstregeling

Meer informatie HSL Zuid

Bouwwerken HSL-Zuid

Het HSL-Zuid-tracé bestaat uit 170 civiele bouwwerken, oftewel ‘kunstwerken’. Viaducten, tunnels, dive-unders, een aquaduct en bruggen, al met al vormt de HSL-Zuid een mooi geheel van bouwwerken.

Lees meer 

Welkom bij NS Hispeed

Om u zo goed mogelijk te helpen met de aanschaf van Fyra tickets heeft NS u doorgestuurd naar NS Hispeed.

 • Terug naar ns.nl
 • Ga verder
 • sluiten

   

  sluiten
  sluiten

  Notificatie

  sluiten

  Login

  sluiten

  Mijn boekingen

  Sluiten

  Hier kunt u uw reis bekijken. Kies hoe u uw boeking(en) wilt openen.

  Informatie

  Mijn boekingen

  Sluiten

  Uw reis bekijken, wijzigen, annuleren.

  Mijn boekingen

  Sluiten

  Uw reis bekijken, wijzigen, annuleren.

  Uw gegevens

  sluiten

  Gegevens geadresseerde:  Wijzig datum

  Sluiten

  Let op

  Lorem ipsum dolor sit amet...

  Geen zoekresultaten gevonden

  Sluiten

  We konden"{name}" niet vinden.
  Kies een bestemming uit de lijst.

  Een moment geduld aub